Aydın sok. No:8/1 Ataşehir/İstanbul [email protected]

Depo Çeşitleri ve Özellikleri

Depo Çeşitleri ve Özellikleri

Depo çeşitleri türlerine göre 3 ana başlıkta toplayabilmektedir. Depo çeşitleri içerisinde bulunan bu 3 depo, hava ile teması bakımından sınıflandırılmaktadır. Dolayısı ile açık hava depoları, kapalı hava depoları ve soğuk hava depoları olarak depoları ayıra bilmekteyiz. En genel ayırma yöntemi olan hava ile temas dışında depolar farklı sınıflandırmalara tabi tutulabilmektedir.

Açık Hava Depoları

Depo çeşitleri içerisinde ilk olarak sınıflandırabileceğimiz depo, açık hava depolarıdır. Açık hava depoları, hava ile tam anlamıyla temas eden depolardır. Yani inşasında temellerin kullanıldığı fakat binayı örtmek adına herhangi bir şekilde çatısı bulunmayan depolara açık hava depoları denmektedir. Bu depoların inşasında genellikle duvarlar tel örgülerden veya metal kaplamalardan oluşmaktadır. Çatı inşası bulunmadığından açık hava depoları için beton duvar kullanıma pek sık rastlanmamaktadır. Bu tip depolara istiflenen malzeme ya da ürünler direkt olarak hava ile temas etmektedir. Açık hava depolarında istiflenen malzeme ya da ürünlere örnek verilecek olursa tuğla, mermer, geri dönüşüm olarak kullanılan malzemeler, atıklar ve hurda yığınları verilebilmektedir.

Kapalı Hava Depoları

Kapalı hava depoları depo çeşitleri sınıflandırmasında ikinci başlığımız olacaktır. Açık hava deposuna inşası bakımından oldukça benzeyen bu depo tipinde bina tamamen çevrelemekte ve üstünde bir çatı bulunmaktadır. Amaç, depolanan ürünlerin direkt olarak hava ile temasını kesmektir. Genellikle bu depo tiplerinde duvarlar betondan, metalden veya çelikten yapılmaktadır. Sıcaklık ve aydınlatma sistemlerine sahiptirler. Bu sayede istiflenen malzeme ve ürünlerin hava, sıcaklık ve ışık ile temasının kontrolleri sağlanabilmektedir.

Soğuk Hava Depoları

Kapalı hava depolarının özel bir türüne soğuk hava deposu denmektedir. Buradaki amaç istiflenen malzeme ya da ürünün özellikle gıda ve ilaç sektörüne ait olmasından kaynaklanarak, ürünlerin depolama ve taşımada bozulmasını önlemektir.

Yorum Yap

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Depoya ihtiyacım vardır?
Hemen Ara